V ROCE 2013:
3. ročník naučné stezky
Na stanovišti č. 1 jste měli mimo jiné možnost ochutnat chléb, pro velký zájem uvádíme recept pro domácí pekárny:
Kmínový chléb:
do pekárny patří napřed mokré suroviny
370ml vody
2 velké odměrky oleje
a pak přidáme suché suroviny:
300g pšeničné chlebové mouky
240g žitné chlebové mouky
2 velké odměrky cukru
4 malé odměrky soli
balíček sušeného droždí
přiměřeně mletý a celý kmín
Pečeme na program Klasik, v závislosti na pekárně 3 – 3,5 hodiny. Po dopečení necháme schladnout, vyklopíme a moc si pochutnáme.
Přejeme dobrou chuť
************************************************************************
A JAK TO V ROCE 2013 DOPADLO?
DEN PRVNÍ
Dne 7. června 2013 pořádal Výzkumný ústav živočišné výroby,v.v.i. ve spolupráci se Šlechtitelskou stanicí Selgen a Českou zemědělskou univerzitou v Praze 3. ročník naučné stezky „Věda na polích a ve stájích“ s podtitulem PŘÍBĚH POTRAVIN především pro žáky I. stupně základních škol.
Zájem o naučnou stezku byl velký. FARMU VÚŽV,v.v.i. a POLÍČKA České zemědělské univerzity a Šlechtitelské stanice Selgen navštívilo 540 žáků ze sedmi základních škol z Říčan, Koloděj, Kolovrat, Suchdola, Černého mostu, nejvíce žáků přišlo z obou uhříněveských základních škol.
DEN DRUHÝ
V sobotu 8. června byla naučná stezka otevřena pro širokou veřejnost. Již při zahájení v 9 hodin ráno bylo parkoviště plné, jednotlivá stanoviště se zaplňovala návštěvníky.
Bylo připraveno 6 stanovišť, na každém stanovišti byli připraveni odborní pracovníci – zaměstnanci, kteří zodpovídali všetečné otázky nejen dětí, ale i rodičů. Děti dostávaly za správně zodpovězené otázky od průvodců naučné stezky do testíku razítko se zvířátkem.
V CÍLI naučné stezky čekala na děti odměna. Naučnou stezku navštívilo v sobotu 2250 většinou velmi mile překvapených a spokojených lidí.